Isten hozott a blogunkon! :)

Az oldal könyvvéleményeknek készült... De szerintem lesz ez ennél több is! :) Ketten vezetjük az oldalt Lala és Lunea, rólunk csak annyit érdemes tudni , hogy menthetetlenül álmodozók vagyunk és a hitünk még a csillagos eget is túlhaladja! ;)
...Úgyhogy, Merj Álmodni! :D

2014. augusztus 10., vasárnap

Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont (The Grisha 1.)

Adatok a könyvről:
Kiadás éve: 2014 , Eredeti nyelven: 2012
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldaszám: 376
Írónő: Leigh Bardugo
Eredeti cím: Shadow ang Bone
Műfaj: High-
fantasy, Ifjusági, Kaland

Fülszöveg:
  Alina Starkova sosem várt túl sokat az élettől. A határháborúk során elveszítette a szüleit. Árvaként csupán egyvalakire számíthatott. Egy másik kis földönfutóra, Malra, a legjobb barátjára. Ám mostanra már rá sem számíthatott. Mindkettőjüket besorozták hazájuk, Ravka anyácska hadseregébe. A két fiatalnak életveszélyes küldetésre kell indulnia az Árnyzónába. Ezen az iszonyatos helyen a földöntúli sötétség az úr, ahol valósággal hemzsegnek az emberevő szörnyetegek. Amikor támadás éri a katonai konvojukat, mindannyiuk élete veszélybe kerül. Ám Alina ekkor olyan titokzatos erőnek adja tanújelét, amiről mindaddig még ő sem tudott. A csodálatos megmenekülés kiszakítja a hétköznapok világából.. . Meg sem áll a fővárosig, az uralkodó udvaráig, ahol az árva lány is a Grisa testvériség tagja lesz. Vezetőjük, a titokzatos Kom úr úgy véli, Alina az, akire oly régóta vár Ravka sokat szenvedett népe. A legfőbb varázsló szerint az Alinában rejtőző erő képes lesz elpusztítani az Árnyzónát. A cári udvar fényűző forgatagában sokan Kom úr új kegyeltjének tartják a lányt, aki csak nehezen tud beilleszkedni Mal nélkül. Miközben hazája egyre nagyobb veszélybe kerül, feltárul előtte egy hajmeresztő összeesküvés. Dönteni kell. Szembeszáll a birodalom leghatalmasabb nagyuraival? Egyedül a múltja mentheti meg… hogy Alina megmenthesse a jövőt.

Véleményem:
   Jaj! Nincs annyi hajam szála, amennyit ez a könyv az angol oldalokon elém jött. Bármit csináltam folyton belé botlottam... Mégse figyeltem fel rá egy kicsit se. Sokaknál olvastam, hogy várják a megjelenést, mégse mozgattam meg fülem botját se a könyvre. Mégis mikor a KMK bejelentette, hogy megjelenteti VP (Vörös Pöttyös) könyvként... Azt hiszem fejvesztve elolvastam a fülszöveget. Igen. Most elárulhatom, hogy imádom a VP könyveket. :) Tehát nem volt kérdés, hogy polcra kerül ez a gyöngyszem.
  Elolvasás után kijárt még egy nagy pofon is! Hogy én nem olvastam ez hamarabb... Hülye fejem. De mint minden rosszban van valami jó, és a jó az, hogy a polcomon gyönyörködhetek benne. ;)
 A történet már a legelején kezdett megfogni, valahogy magával ragadtt az egész. Itt tudni kell, hogy nagyon szeretem az ilyen múltban játszódó történeteket. Meg kell  mondanom, hogy nem csalódtam benne... Talán egy kicsit Éjúr miatt, de nah.
  A történet két árvával indul, akik összetartottak, de az idő elválasztotta őket. Mal népszerű, igazán szemrevaló példánya a férfi nemnek, míg Alina gyenge, vékony, sápadt... Szinte semmihez sem ért. Próbálja ő erősnek mutatni magát... De álcája mit sem ér. Legbelül annyi érzelmet hordoz magában, mégis szerény marad... Míg belé nem hasít a fájdalom, a gyász és elkövet egy olyan dolgot, melyről soha sem tudott. Soha sem sejtette. Mégis mindenki tudja mi az, csak ő nem. Szinte a végsőkig harcol az igazáért, bárkivel szembenéz és kimondja mit gondol. Mégse hallgat rá senki, így elkerül egy olyan helyre amiről még álmodni sem mert. Egy olyan helyre, ahol minden tele van csodával, varázslattal... Az Éjúr a Kis Palotájába viszi, ahol egy kiképzés részévé válik.
   Az Éjúr kedvenceként kap egy-két kiváltságot. Sokszor eléggé érdekes kiváltságokat. Alina mégse érzi magát késznek az egészre, barátnője, Zsenya folyton próbál lelket önteni, de ahogy megérkezett, mintha fejlődött volna. Azután pedig... Egyre rosszabb az álapota, mégis próbálkozik. De legbelül esélyt se ad ennek az egésznek. Míg egy nap rájön mindenre. Rájön, hogy miért ilyen beteges. Hogy a múltat, hogy az érzései azok amik annyi gátat adnak számára, hogy talán a jövőbe, a jelenbe kellene figyelnie, oda kellene jobban koncentrálnia. Megszüntetve az utolsó akadályát, hihetetlen dolgok történnek és minden felgyorsul a történetben. Persze nem egy olyan nagyon gyord ütemben halad minden, hanem lassacskán, mégse unalmasan. Halad, épp úgy hogy tökéletes legyen. Egy olyan összhangot hozva létre, amely tökéletesen jellemzi az egészet.
   A történet végére, mikor már teljesen benne vagy... Akkor történnek a legérdekesebb és legmegdöbbentők, hogy csak kapkodod a fejed és csodálkozol, hogy mindez metörténik. És igen! Lehetséges! És a legvége... Óh! Komolyan? Erre ezer év múlva se gondoltam volna és áhh... Kell az a hülye folytatás, mert így véget vetni egy csodálatos világnak?...
 Alina eléggé érdekes személynek tűnik. Szerény, mégis vad. Csendes, mégis ordít. Törhetetlen, mégis legbelül darabokra hullott. Voltak pillanatok mikor igazán kedveltem, mert különleges. Mégis annyira látszik, érződik rajta,  hogy a sors, a gyerekkora nehéz volt, kitaszított volt, így elvesztett mindent. De a csillogás amit kap csak nehezen téveszti meg és akkor is mélyen belé mar. Elgondolkodom, hogy ennyi megpróbáltatás után ő mégis boldog tud lenni... Ennyi erő és akarat egy ilyen lényben. Hát különleges és nagyon jól kidolgozott szereplő. Tökéletes!
   Mal. Hát az első dolog ami eszembe jut az, hogy egy playboy srác ... xD Még mindig JLA fertzésem van és szerintem életem egy jó részéig elkísér... xD Alina-t még mindig különleges barátjának tartja és legbelül nagyon kötődik hozzá, mégis neki van már új élete. De ha a sors úgy hozza, mindent feláldozz érte. Nem érdekli semmi, mindennel megharcol és mindenen keresztül megy, csak hogy biztonságban tudhassa őt. A történet során igazából csak a vége felé lett kedves nekem... De akkor se az aki kedvencem lehetne...
   Éjúr! *-* Kezdjük azzal, hogy már a neve tejesen elvarázsolt, mégis, ha engem kérdeztek... Most mérges vagyok az írónőre, hogy ezt tette a szerepével. Mégis a remény hal meg utóljára. ;) A neve alapján már lehet következtetni, hogy valaki nagy, rangos, hát ő nem más mint a Grisák vezetőszerüsége. Csak ő hordhat fekete színt. Egy nagyon erső személyiség aki kezén hordozza Alina-t. Mégse ő a jófiú...
  A történet hihetetlen! És igazán tetszett az, hogy tele volt fura szavakkal, amikhez folyton szótároznom kellet, hogy megértsem őket. Talán ez is tette oly különlegessé.Az írónő egy igazán különleges világot talált ki, ami még soha sem létezett. Aki elkezdi, ne várjon egy nagyon romantikus vagy hű, de dús történetett. Neeem! Itt kicsit laza minden, hogy tudd követni a bonyolult csavarokat, mégis ott lappang az egészben a brutalitás, ami teljesen meghökkent. Hihetetlenül jó és különleges, eredeti remekmű!
Kedvenc szereplők: Éjúr, Alina
Nem kedvelt szereplők: Nem volt különösebben ilyen. :P
Kedvenc rész: A báliünnepség. ;)
Nem kedvelt részek: Újra a Zónában....
Nálam a könyv 5*-ot ért el... Csak egy hajszál választotta el, hogy kedvec legyen, mégis valami nekem hiányzott belőle. Remélem a következő részben rátalálok arra a valamire. :D

Lunea.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése